Menü:

Evangélumi Napközis Táborok Sport és testnevelés Etikai nevelés Regionális Atletkai Nap Túlsúlyosak vagyunk? Az első 5 kilométer Pályaválasztási tanácsadó Atletikai eredmények 09 Kiterjesztett valóság az oktatásban Osztályfőnök... Regionális nevelés Digitális Témahét 2017 Vasárnapi iskola

Mgr. HENZEL György

 

 

 

fvmars-dth17

 

https://arsuli.wordpress.com/dth17/ 

A Virtuális Világból a Kódolók segítségével Kiterjesztett Valóságon
 keresztül, a mobil robotokon át a valós világba.

 

 

dth17icoAz iskolánkon működő LEGO Programozó Műhely tagjai idén is részt vettek az anyaország által meghirdetett Digitális Témahét projektben.

 

 

A projektben a tanulók a Naprandszerrel azon belül is a MARSal kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.

 

 


Eszközigény

Hardver: projektor, számítógép, laptop, mobiltelefon, fényképezőgép, kamera, táblagép, LEGO Mindstorm robotok, Oculus rift, webkamera
Szoftver/alkalmazások: KODU, tinkerCAD, audacity, MovieMaker, QR dekóder, Unity, szoftverek, alkalmazások a robotok programozásához, SCRATCH ...
Technológiák: Virtulis Valóság, Programozás, Kiterjesztett Valóság, Robotika.
Évfolyamok: 2.évfolyamtól 9.évfolyamig

aladar6Célok és követelmények az egyes tantárgyakon belül:

Geográfia: A projektben a tanulók a Naprandszerrel azon belül is a MARSal kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.

Média: Új ismereteket szerezhetnek a green box technológiaval kapcsolatban.  Bővíthetk ismereteiket a filmkészítéssel kapcsolatban.

Informatika:  Új ismereteket szerezhetnek a: Hálozatépítés ,  3D objektumok létrehozása, AR technológia használatával kapcsolatban.  Az algoritmikus gondolkodást és a programozói kompetenciák fejlesztése.

Technika: Tudatos, tervező magatartás fejlesztése, terepkszítési ismeretek és a modellezéssel kapcsolatos technikák, technológiák megismerése.

Fizika: Ismeretek szerzése a garvitációval, forgatónyomatékkal és az elektrosztatikus erő, egyszerű gépek alkalmazásáával kapcsolatban,

Kémia: elektromos mikroszkóp használatának elsajátítása

Mindemellett a tanulók képesek lesznek kooperatív formában:

 • Csapatban eredményesen együttműködve közös projektterméket létrehozni
 • Képesek lesznek új információkat gyűjteni és új javaslatokat kitalálni
 • Saját és társaik munkáját megfelelően értékelni

 

 

Előkészületek - április 4. kedd

Az iskola felső tagozatos diákjaiból álló csapat segítségével előkészítettük a termeket a MARS-kutatók számára. Mindamellet, hogy létrehozták a kutatók egyes "sarkait" az internet hálózat létrehozása is egy külön kihívás volt számukra.

Kutatósarkak:20170404_092744

 1. Virtuális Valóság sarok 
 2. Kódolók- és 3D tervezők sarka
 3. Mobil robot építők és programozók sarkai
 4. Green-box sarok
 5. Terepkészítők

 

 


Kutatosarkak_AutoCollage_7_Images

 

A Kódolás-Kutatás-Alkotás napja - április 6- szerda

 

Téma:

Mint hallhattuk korábban az ExoMARS/TGO űrexpedíció Schiaparelli leszállóegységének Marsra szállása 2016.októberében sikertelen volt. Ennek a leszállóegységnek többek közt az lett volna a feladata, hogy a 2020-ra tervezett ExoMars rover- mars járó landolását készítette volna elő. Mivel nem sikerült a mars-járó nem fog megérkezni 2020-ra a Marsra.

Nos, a LEGO Programozó Műhelyünk “tudósai” kiderítették, hogy a leszállóegység szerencsésen Marsot ért. Közvetlen a landolás után a leszállóegység olyan információkat küldött a Földre, melyekre a kutatók nem voltak felkészülve. Ezek után a Schiaparelli megsemmisült. Hogy  miért, mi történt nem lehet még tudni… vagy tudják, de nem kötik az orrunkra.

A Műhelyünk tudósai hozzájutott a leszállóegység információihoz és a Digitális Témahét keretén belül a megszerzett adatok feldolgozásán fáradoznak és saját kutatásba kezdtek:


Egy 21.századbeli hieroglifához, egy (QR) kódolt üzentet sikerült hozzájutnunk

 

Miután megtudtuk, hogy QR kód egy hanfelvétel. Már csak arra kellet rájönnünk, hogy a felvételt visszafele kellene meghallgattunk. (A QR-kód alatti szüveg is visszafelé van írva :) ) A fenti üzenet megfejtéséhez egy könnyen megtanulható szoftvert használtunk az audacity. A szoftverrel a letöltött hangfájlt már fel tudtuk dolgozni és visszafelé is le tudtuk játszani. Ekkor kiderült, hogy az üzenet lényege nem más, mint, hogy a kiterjesztett valóság technológiát kell alkalmaznunk a további titkok felderítéséhez.


  17759861_1235841856527994_4190210561980363302_n

Mielőtt a további kutatásba kezdtünk volna, a egy prezentáció segítségével (melyet egy amatőr csillagász készített számunkra) megismerkedtünk a MARS jellegzetes tulajdonságaival, kutatásának történetével, a sok sikertelen küldetéssel, de természetesen a sikeres kutatásáról is és a jövőbeni tervekről is kaphattunk információkat.

A diákok közül voltak akik tervekkel rukkoltak elő a Mars-i élet feltételeinek biztosításával kapcsolatban.  Terv1 és Terv2

A gyerekekkel megtanultuk a Digitális Témahetünk indulóját, melynek címe:

Felkészülni! Vigyázz! MARS!

 


Mind ezek után kialakultak a kutatócsoportok. Voltak a Kódolók, akik a KODU programozási nyelven belül készítettek egy Mars-terepet Mars-járóval, melynek különböző feladatokat kellett megoldani (ásványokat összeszedni, lefényképezni...) A játékokat alkotóik elérhetővé tették a KODU közösségi oldalán (pl. Mars felfedezése, mARs projekt, mars benii ... címmel)

Kodu armin2


Volt egy legény, aki a MineCraft-on belül készítette el azokat a feltételeket, hogy Mars-ra szállhasson. A Marsra érkezve az élet feltételit biztosító körülményeket kellett megteremtenie. (növényzet, energia, oxigén...)

 


A Virtuális Valóság technológia segítségével is eljuthattunk a Naprendszerünk egyes bolygóihoz. Természetesen a Marsunk felszínét a közelebbről is megvizsgálhattuk. A VR technológiát Oculis Rift-tel próbálhattuk ki:

. oculus mars2

Későbbiekben az Oculus Rift tulajdonosával közösen az eszközt úgy módosítottuk egy további webkamera segítségével, hogy a Kiterjesztett Valóság technológiát is tudjuk használni a Mars-i élet további kutatásához.


Többen kipróbálták a green-box filmtrükk technológiát. Csak egy zöld háttérre, egy üveglapra és egy táblagép alkalmazásra volt szükség. Film is készült, melyet nem sokárá közkincsé teszünk.

17634883_1240032356108944_4988763349291815208_n


Többen 3D objektumok szerkesztésébe kezdett TinkerCAD és Blender segítségével. Az objektumok közt meg található volt maga a MARS-terep, különböző Mars-lakók.

3D tervezők


 

És a Mars-terep...  A munka oroszlán részét a lányok vállalták magukra, miután a fúk a polisztirol lapokat méretre vágva az asztalra elkészítették. Sok más mellet egy kráter, a Happy MARS Face és még egy mély árok is elkészült. Az így elkészült terepre homokot ragasztottak.

Tereprendezok_AutoCollage_9_Images

 
A Kutatócsoportok együttműködésének a napja - április 8 péntek

Leraktuk az alapját a Marson megípítendő nemzetközi űrállomás létrehozásának. Hisz ezen a napon külhoni iskolák "kutatói és kódolói" vették fel a kapcsolatot műhelyünkkel.

Pénteken az első két óra kemény tanulással telt, de ezt követően a csapat ismét találkozott a műhelyben, ahol izgatottan vártuk a 2 iskola bejelentkezését.

 

Először a Vajdasági-i iskolával sikerült a Skype kapcsolat, akik többek közt a kiterjesztett valóság technológiát is használják az oktató-nevelő munkájukban.

 

 

 

 

 

 

Később a Felvidék-i iskola is kapcsolódott hozzánk. Sajnos hang nélkül, de nagy lelkesedéssel mutatták be a LEGO Mindstorms robotjaikat. Köztük volt a mi Marslakónk ikertestvére is igaz szárnyak nélkül  .

 

 

 


Mi is bemutattuk az alkotásainkat miután elénekeltük az indulónkat.

Ennek a padletnek tabletjéről vagy telefonjáról történő eléréséhez olvassa be ezt a kódot mobilalkalmazásunkban. (Alább egy Interaktív faliúságon is megosztásra kerültek a produktumok)
A padlet QR kódja
 
 

 

További érdekességek a Digitális Hétről:

A kiterjesztett valóság technológia használata:

Egy UFO is megjelent a terepasztal felett:


Az alábbi SCRATCH játékunban a célunk a leszállegység landolása. Az állításokat elolvasva az IGAZ állítást hangosszóval kell megerősíteni. Amennyiben az állítás HAMIS csendben kell maradni. Jó szórakozást:

 

Az alábbi videó egy érdekes megoldás során jött létre. Egy Oculus Rift Virtuális Valóság szemüveg és egy webkamera kombinációjával a Kiterjesztett Valóság technológiát használtuk. Az így megjelenő kiber-objektumok többségét a diákok szerkesztették. Nemcsak a szemüveg haszálatával látányos a MARS-i élet. Mobilapplikáció is készült, melyet okostelefonok, táblagépek egyidejű használatával a diák egyidőben használhatják.

 Miután a kiterjesztett valóság technológia segítségével sikerült feltérképeznünk a Mars-i életet. A "teleportált" robotaink és kiber-objektumaink hatékony segítségének köszönhetően a fogságba került Marsjárót sikerült kiszabadítanunk.

 


DIGITÁLIS TÉMAHÉT 2016

LEGO robotok munkában a HULLADÉKFELDOLGOZÓ TELEPEN

DTHA LEGO Programozó Műhely lelkes tagjai is kivették részüket a Témahét során.

Feladatuk egy Hulladékfeldolgozó telepen lévő munkálatok demonstrálása volt. 6 robot megépítésére és azok programozására került sor. Volt szelektáló (szortírozó) robot, ami a szemetet (színes legódarabokat) színeik alapján szelektált egy palettán lévő ládába. A paletta áthelyezésére targoncát építettek és programoztak a diákok. A palettába került papírbálákat egy további robot vitt egy robotkarhoz, mely a bálát egy futószalagra helyezte, amely egy gyűjtőhelyre szállította a papírbálákat. :)

 

 

A robotok munkájáról készült egy 3 perces film is:

 

Kreatív programozással a logikus gondolkozásért

Iskolánk a SAMSUNG cég mellet működő polgári társulás pályázatán lett sikeres „ A kretatív programozással a ligikus gondolkozásért” című projektünkkel.  A projekt célja, hogy iskolánkon is foglakozhassunk a programozással.

Ezért a programozás propagálása érdekében az Európai Programozó Hét keretén belül meghirdettük a Kódolás napját. Ezen a napon több osztálynak is lehetősége volt először a számítástechnikai termben az on-line programozásra a code.org programozási környezetben.  Majd ezt követte az Interaktív teremben a tableteken történő programozás a ScratchJC alkalmazással. 

A nap következő részében , 13.00-tól került sor a” Live Online Workhsop a kreatív programozásért” című on-line konferenciára. Az On-line konferencia  BigBlueButton webes konferencia csomagot lehetővé tette számunkra az infoprog.net  szervere Tomolya Róbertnek köszönhetően.  A konferencián részt vettek a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány programozócsapata és a Buzitai Alapiskola diákjai  Hanesz Angelika vezetésével és a füleki E-Talentum, n.o. (RNDr. Tomolya Róbert, PhD programozó gimnazistáival).

http://events.codeweek.eu/view/8081/live-online-workhsop-pre-kreativne-programovanie/

Az alkalom során Tomolya Róbert A programozás jelentőségére és lehetőségeire hívta fel a figyelmet prezentációjában, majd a Tehetségpontukon zajló programozás „boszorkánykonyhájába” engedett bepillantás (algoritmusok, alkalmazások, játékok programozása). 

A következő kapcsolás a Katona Mihály Alapiskola Tehetségpontjából, Henzel Györgytől érkezett.  Témája a Gesztusvezérelt Interaktív tábla volt.  A kivetített kép vezérléshez a Kiterjesztett valóság (AR) technológián és  a Scratch programozási környezeten keresztül a Kinect érzékelőn át jutottunk.

 A következő élő kapcsolat Buzitáról érkezett. Először a Kassai Talentum Tehetségpont robot-programozó csapatának videójából megismerhettük a MINDSTROMS LEGO robotok szenzorjainak működési elvét, majd az alapiskolások elkészített robotjaival ismerkedhettünk meg. A konferencia következő részében a diákok kérdéseire adtunk választ.

Reményeink szerint az alapiskolás diákjaink is kedvet kapnak a jövőben a programozáshoz. Heti rendszerességgel lehetőségük lesz erre a most induló Programozó műhelyünkben. A pályázatnak köszönhetően a iskolánkra LEGO MINDSTROM robotok is érkeztek így nagy lelkesedéssel és kitartással kezdhetünk a programozásnak.

 
 
 
 
 
Az iskolánkon működő LEGO Programozói Műhely munkáiból:
 
 
És az első robot(kar)

És az első robot(kar) működés közben. Bajka Bence (8.oszt.) munkája.

Szerző: Katona Mihály Alapiskola Búcs, 2015. november 10.

Kapcsolat

 • ZŠ M. Katonu s VJM - Katona Mihály Alapiskola Hlavná 503 Búč-Búcs
  Hlavná 503 Búč-Búcs
 • +421 x357776414

Fényképalbum

Kérdés :)

0%
0%
0%